25 Sep
2022

3 redenen waarom mensen van motorracen houden

Category:ANDERE MOTORSPORTEN

Motorracen bestaat al sinds de 19e eeuw. De eerste georganiseerde race vond plaats in 1895 plaats toen een stoet auto’s van Parijs naar Bordeaux en terug racete. Motorracen is een echte kijksport, want het is relatief makkelijk te volgen als je op de tribune of achter de TV zit. Er zijn duizenden mediakanalen op het Internet die regelmatig verslag doen van motorsport. Ook traditionele TV-kanalen zenden elke week meerdere races uit.

Maar waarom is motorracen eigenlijk zo populair? Ik probeer deze hamvraag te beantwoorden in dit artikel. De voorzichtige conclusie? Racen appelleert aan een aantal latente menselijke behoeften die niet per se goed voor ons zijn. Ik noem de drie redenen.

1. De snelheid

Het ligt in onze menselijke aard om gefascineerd te zijn door snelheid en veel mensen zijn stiekem echte adrenalinejunkies. Krijg je wel eens een bon in de bus wegens te hard rijden dan ben jij er misschien ook zo eentje. Waarom reed je te hard? Omdat het je een goed gevoel gaf, natuurlijk.

De meeste mensen die dol zijn op motorraces leven in het echt ook een opwindend leventje. Een mooi voorbeeld daarvan is de TT van Assen. Elk jaar weer lezen we in de krant over snelheidscontroles na afloop van de race, waarbij motorrijders worden gepakt omdat ze met 200 kilometer per uur de snelweg afjakkeren. Ja, wij mensen houden van snelheid, althans op een paar uitzonderingen na.

Of je nu de Formule 1, NASCAR of Karting volgt, snelheid is een onderdeel van ons leven en het blijft ons diep boeien.

2. De machines

Of het nou een racemotor is of een race-auto, de meeste machines zijn een lust voor het oog. Elk klein kind droomt ervan ooit een sportwagen te bezitten of mee te doen aan een race. Het is belangrijk voor de populariteit van de sport dat de machines er aantrekkelijk en bloedsnel uitzien. In de Formule 1 zorgt de overkoepelende organisatie ervoor dat de regelgeving fraaie bolides oplevert. 

Racewagens rijden heel anders dan je normale auto in het stadsverkeer. Je hebt veel meer vaardigheden nodig om een auto hard een circuit rond te jagen. Niet iedereen is geboren coureur, al denken veel mensen van wel. Een leuke manier om erachter te komen of je snel bent is karten. Zowel Nederland als België hebben prima kartcentra waar jij het baanrecord kan proberen te verbreken. Je zal niet de eerste zijn die gedesillusioneerd huiswaarts gaat omdat je toch niet zo snel bleek als eerst gedacht.

3. Het gevaar

Racen is inherent gevaarlijk en zonder dat vleugje risico zou motorracen lang niet zo spannend zijn. De allerbeste racers beschikken over veel moed. Je auto of motor in een riskante inhaalactie manoeuvreren is niet voor iedereen weggelegd. Je moet beschikken over een gezonde dosis zelfvertrouwen en ook vertrouwen in je auto, en dus de technici die aan je machine hebben gesleuteld. 

Kortom, mensen houden van gevaar. Het prikkelt hun zintuigen en laat het hart sneller kloppen. Het zorgt ervoor dat er adrenaline wordt aangemaakt.

Zelfs als je motorraces gewoon op de televisie volgt, kun je het gevaar voelen. Geen wonder dus dat motorraces echte kijksporten zijn.