8 Nov
2022

De geschiedenis van Formule 1 in het kort

Category:FORMULE 1

Formule 1, ook wel F1 genoemd, is de absolute nummer een motorsport. Het is ook een van de jongste sporten, want het kwam pas op gang nadat de verbrandingsmotor werd uitgevonden rond 1880. Tien jaar later vond de eerste wedstrijd plaats in Parijs, Frankrijk.

Oorsprong van de Formule 1

De eerste editie van de moderne F1 vond plaats in 1946. De sport zou zijn geëvolueerd uit de Europese Grand Prix-kampioenschappen medio 1920 en 1930.

De term “Formule” staat voor de verschillende voorschriften en normen waaraan alle auto’s die deelnemen aan de Formule 1-competitie moeten voldoen.

Sinds de eerste editie van het F1 Wereldkampioenschap regelt de FIA de regelgeving omtrent Formule 1.

Over het algemeen is de Formule 1 niet zo populair als andere mondiale sporten zoals cricket en voetbal in India. Sterker nog, de Grand Prix van India vindt sinds 2013 niet meer plaats. In de Verenigde Staten neemt de populariteit echter enorm toe.

van Oorschot / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Giuseppe Farina won het eerste Formule 1-wereldkampioenschap door teamgenoot en legendarische motorheld Juan Manuel Fangio nipt te verslaan.Later won Fangio de titel echter vijf keer, waarvan vier keer achtereenvolgend. Het was een record dat meer dan vier decennia standhield voordat het werd verbroken door Michael Schumacher, die in 2003 zijn zesde kampioenschap won.

Michael Schumacher en Lewis Hamilton vestigden vervolgens het record voor de meeste overwinningen in het wereldkampioenschap en wonnen de titel zeven keer.

Technologische vooruitgang

Sinds het debuut van de Formule 1 in 1950 hebben F1-voertuigen een reeks technologische evoluties doorgemaakt. De eerste grote technologische ontwikkeling was de plaatsing van de motor in het midden van de auto. In 1959, 1960 en 1966 won Jack Brabham het wereldkampioenschap met een dergelijk wagen. Dit zorgde ervoor dat andere deelnemers ook overgingen op auto’s met middenmotor.

Ook de introductie van de turbomotor was een cruciale ontwikkeling in de sport. In het begin was de turbomotor niet per direct een voordeel en veel teams bleven rijden met hun normale motoren. Evenwel werd de technologie geperfectioneerd en ging het hele veld over op turbo’s.

Een monocoque chassis van aluminium werd daarna geïntroduceerd als vervanger van het conventionele spaceframe-ontwerp. Deze aanpassingen bleken een enorme technologische doorbraak te zijn.

Later ging het vooral om de aerodynamica en downforce en dat is ook nu nog het geval. Eind jaren zeventig genereerde de auto’s enorme neerwaartse druk en dat zorgde voor aanzienlijk hogere bochtsnelheden.

Ook in 2022 gaat het vooral om de downforce. Vooral de bodemplaat van de moderne F1 speelt een grote rol om downforce te creëren. Het ontwerp van deze bodemplaten zorgt voor een aanzuigende werking waardoor de auto bijkans aan het asfalt blijft kleven.

Conclusie

Formule 1 is de meest populaire vorm van autoracen en met de opkomst van Max Verstappen is Nederland verslaafd geraakt aan de races. Door de jaren heen is de sport voortdurend geëvolueerd en nog steeds groeit de sport rap door. Het valt te bezien of er in de toekomst een andere discipline F1 kan benaderen qua populariteit. Misschien Formule E?

Max Verstappen zal naar alle waarschijnlijkheid de komende tien jaar een dominante rol blijven spelen in de sport. Hij won in 2021 voor het eerste het kampioenschap en doet in het seizoen 2022 overduidelijk ook een gooi naar de titel.