7 Jul
2022

Dit zijn de beste Formule 1-teams ooit

Category:FORMULE 1

Formule 1 wordt wereldwijd beschouwd als het meest competitieve en lucratieve raceklasse. De sport bevat de snelste auto’s die op de mooiste circuits racen en heeft miljoenen volgers over de hele wereld. Dus, wat zijn de beste F1-teams in de geschiedenis? We nemen het hieronder met je door.

Ferrari

Ferrari is het meest succesvolle F1-team in de geschiedenis van de sport. De Italianen hebben maar liefst 16 constructeurstitels verzameld, al is de laatste titel al weer een tijdje geleden. Het in Maranello gevestigde team behoort in dit seizoen sinds lange tijd tot de kanshebbers op de titel en geeft mooi partij tegen Red Bull. Het is de enige constructeur die 1.000 starts maakte in de sport. 

Williams

Williams, opgericht in Grove in Oxfordshire, domineerde de F1 in de jaren negentig. Er werden in totaal negen constructeurstitel gewonnen. Williams staat nog steeds synoniem met de inmiddels overleden Frank Williams. Het was Frank Williams die zonder al te veel middelen een topteam uit de grond stampte. Als coureur was Frank niet al te succesvol, maar toen hij met ontwerper Patrick Head aan de slag ging als teambaas was er al snel succes. Williams is inmiddels niet meer in handen van de familie Williams. Investeringsmaatschappij Dorilton kocht het team op en dochter Claire Williams werd opgevolgd door teambaas Jost Capito.

McLaren

McLaren werd opgericht in 1963 en is daarmee een van de oudste F1-team op de grid. Het team debuteerde tijdens de Grand Prix van Monaco in 1966. Het team sprokkelde acht kampioenstitels bij elkaar. Het team werd opgericht door de markante Nieuw-Zeelandse racer Bruce McLaren, die zijn leven verloor tijdens het racen met Can-Am-auto’s. In 1998 en 1999 werd Mika Hakkinen twee keer wereldkampioen met McLaren. Meer recentelijk won Lewis Hamilton in 2008 de titel voor McLaren.

Mercedes

Mercedes maakte zijn Formule 1-debuut in 1954 en heeft zich sindsdien gevestigd bij de beste F1-teams ooit. Het team heeft acht wereldkampioenschappen en negen coureurstitels.

Mercedes was ongekend dominant in het hybridetijdperk. Sinds 2014 werd elk constructeurskampioenschap gewonnen, zelfs in 2021 toen Max Verstappen het wereldkampioenschap won, was het Mercedes die aan de haal ging met de constructeurstrofee. Hamilton pakte in die periode nog eens vijf coureurstitels, alleen verslagen door toenmalig teamgenoot Nico Rosberg in 2016. Mercedes’ recordbrekende zevenjarige reeks dubbele titels is de langste in de sport en het team behaalde een ongekend winstpercentage van 73,9%.

Red Bull

Dietrich Mateschitz, de miljardair achter frisdrank Red Bull, vormde in 2005 een F1-team uit de overblijfselen van Jaguar Racing. Het bedrijf had eerder al meerdere F1-coureurs gesponsord.

Hij benoemde Christian Horner als teamchef en wist niemand minder dan Adrian Newey te overtuigen om aan de slag te gaan als ontwerper. Sebastian Vettel wist de doorbraak van het team in te luiden door in 2009 als tweede te eindigen in het kampioenschap.

Newey’s racewinnende RB5 legde de basis voor een reeks kampioenschapswinnende auto’s die zou volgen. In 2010 wist de combinatie Vettel/RB6 beide kampienschappen te pakken.

In 2011 ging het ook crescendo. Vettel en teamgenoot Mark Webber behaalden 12 overwinningen en 18 polepositions in 19 races. Uiteindelijk won Vettel vier kampioenschappen op rij.

Nu is het Max Verstappen die het nieuws domineert in zijn Red Bull-bolide. In 2021 werd het felbegeerde rijderskampienschap gewonnen door de jonge Nederlander. Het is nu afwachten of een Vettel-achtig tijdperk aanbreekt qua dominantie maar de voortekenen zijn positief. Ook in het seizoen 2022 is Red Bull sterk aan de start verschenen.