17 Aug
2022

F1 uitgelegd. Hoe werkt de puntentelling eigenlijk?

Category:FORMULE 1

Nu het seizoen van 2022 steeds spannender begint te worden, kijken we eens naar de manier waarop punten worden toegekend aan de coureurs die deelnemen aan Formule 1.

Het wordt constant aangepast

De exacte puntentelling wordt zo nu en dan aangepast door de FIA, meestal in een poging om het kampioenschap spannender te maken. Logisch natuurlijk, want uiteindelijk moeten er mensen kijken om geld in het laatje te krijgen en mensen kijken alleen als het enerverend is.

Echter, de FIA is terughoudend met het aanpassen van de puntentelling en dat is maar goed ook.

Oude records zijn soms moeilijk te vergelijken met de huidige situatie omdat de puntentelling in de tussentijd is veranderd.

Het is nu echter gemakkelijker

De grootste verandering was in 2010 toen de FIA besloot om de eerste tien racers te belonen met punten. Dat waren er eerst maar 8. Daarnaast kreeg de winnende coureur ineens 25 punten, terwijl dat eerder slechts 10 punten waren. 

Kortom, het is anno 2022 veel makkelijk voor een coureur om punten te sprokkelen, ook al behoor je niet tot de top. Een logisch gevolg is dat er per saldo veel meer coureurs zijn tegenwoordig die kunnen zeggen dat ze ooit een Formule 1-punt hebben gescoord. 

Voor de goede orde is hier een lijst met de punten die aan de coureurs worden toegekend op basis van hun eindposities.

1e plaats – 25 punten

2e plaats – 18 punten

3e plaats – 15 punten

4e plaats – 12 punten

5e plaats – 10 punten

6e plaats – 8 punten

7e plaats – 6 punten

8e plaats – 4 punten

9e plaats – 2 punten

10e plaats – 1 punten

11e en lager – 0 punten

Een extra punt wordt toegekend voor het rijden van de snelste ronde, maar alleen als de snelste ronde wordt gereden door een coureur in de top 10. Als de snelste ronde wordt gereden door een coureur buiten de top 10, wordt er geen extra punt toegekend. Het extra punt voor de snelste ronde zorgt voor veel actie. Vaak komt een coureur net voor het einde even snel in de pits voor een vers setje banden om zo te proberen de beste tijd te klokken. Dat is soms best spannend, want een pitstop is nooit routine. Er gaat wel eens iets fout.

Dit exacte puntensysteem werd al gebruikt van 2010 tot 2018, maar zonder het bonuspunt voor de snelste ronde.

Het seizoen 2021 zag de introductie van sprintkwalificatieraces voor drie evenementen op de kalender en ze zijn teruggekeerd voor nog eens drie races in 2022.

Hoewel er geen punten worden toegekend voor het behalen van de poleposition na de traditionele kwalificatiesessie, worden er wel punten toegekend na de sprintkwalificatieraces.

Dit jaar…

Dit jaar worden de acht beste coureurs beloond (van acht punten voor de winnaar tot één punt voor de achtste plaats). Vorig jaar werden ze alleen aan de top drie (van drie punten voor de winnaar tot één punt voor de derde plaats) uitgedeeld.

De punten van de twee coureurs van elk team worden opgeteld om zo de puntentelling voor het constructeurskampienschap te bepalen. Dit maakt Formule 1 meer tot een teamsport, waar beide coureurs