23 Jul
2022

Hoe leer je als beginner motorrijden?

Category:MOTORFIETSEN

Best kans dat je in de wereld van het motorrijden wilt stappen. Om te leren motorrijden is instructie nodig, maar motorrijden is niet zo moeilijk als mensen denken.

Motorrijden is niet zonder risico’s, dat weten we allemaal, maar als er zoveel gevaar is, waarom rijden mensen dan nog? Omdat motorrijden leuk is! Het gevoel van vrijheid dat het je geeft is gewoon geweldig! 

Deze instructies zijn bedoeld om beginners de basisbeginselen van het motorrijden bij te brengen.

Raak vertrouwd met de primaire bedieningselementen

Er zijn vijf primaire bedieningselementen op een motorfiets. 

De gashendel wordt gebruikt om het motortoerental te regelen en bevindt zich aan de rechterkant van het stuur. 

De voorremhendel wordt gebruikt om de voorrem te activeren en bevindt zich aan de rechterkant van het stuur voor de gashendel. U kunt de hendel inknijpen om de voorrem te gebruiken.

De achterrempedaal wordt gebruikt om de achterrem van de fiets te activeren en bevindt zich bij de rechtervoet. Gebruik uw rechtervoet om op de hendel te drukken om de achterrem te gebruiken.

De koppelingshendel wordt gebruikt om de koppeling te bedienen en bevindt zich aan de linkerkant van het stuur. De koppelingshendel werkt net als het koppelingspedaal in een handgeschakelde auto en vormt de verbinding tussen het motorvermogen en achterwiel. 

De schakelhendel wordt gebruikt om te schakelen en bevindt zich bij de linkervoet. Het schakelpatroon op motorfietsen is 1 omlaag en 5 omhoog. De versnellingsvolgorde van beneden naar boven is 1-neutraal-2-3-4-5-6.

Andere bedieningselementen

Andere bedieningselementen op motorfietsen zijn onder meer dashboard, spiegels, richtingaanwijzers, lichtschakelaars, claxon en startknop.

Het dashboard bestaat meestal uit de snelheidsmeter, de toerenteller en de neutrale indicator. De snelheidsmeter geeft de huidige snelheid van de fiets aan in kilometer per uur. De toerenteller geeft het huidige motortoerental weer in RPM (omwentelingen per minuut). Het neutraal lampje gaat branden als de motor in neutraal staat.

De motor opstarten

Nu je bekend bent met de bediening, is het tijd om de motor te starten. Draai eerst de sleutel naar de AAN-positie en je zou nu moeten zien dat het dashboard oplicht. Zoek dan de neutrale versnelling tussen de eerste en tweede versnelling. Met de koppeling ingedrukt gebruik je je linkervoet om de schakelhendel helemaal naar beneden te duwen, duw hem dan een tik omhoog en je zou moeten zien dat de groene “N” oplicht in het dashboard. 

De fiets is nu klaar om te starten. 

Oefenen met de koppeling

Het duurt even voordat je vertrouwd bent met de koppeling en het exacte bijtpunt. Trek eerst de koppelingshendel in en gebruik je linkervoet om terug te schakelen naar de eerste versnelling, laat dan langzaam de koppelingshendel los en geef tegelijkertijd een beetje gas. 

Je komt als het goed is in beweging, waarna je de koppeling helemaal kan loslaten. Je rijdt nu weg in de eerste versnelling. Op het moment dat dit een paar keer gelukt is zonder dat de motor is afgeslagen kan je gaan proberen om naar de tweede versnelling te schakelen. 

Je snapt nu de basis en kan je hopelijk veilig verplaatsen op een motorfiets. Let wel op dat je niet de openbare weg opgaat. Deze instructies zijn puur om aan het motorrijden te proeven op eigen erf.