9 Sep
2022

NASCAR - Amerikaans stockcarracen boordevol actie

Category:NASCAR

NASCAR staat bij ons qua populariteit in de schaduw van Formule 1 en zelfs Indycar en dat is eigenlijk best jammer, want de races zijn zeer vermakelijk. In Amerika is de sport weliswaar populair, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de klasse het moeilijk heeft vergeleken met Indycar. Vooral in de Zuidelijke Amerikaanse staten zijn ze echter nog stapelgek op de sport. Ik leg NASCAR kort aan je uit.

De organisatie

De National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) is de organisatie achter een van de belangrijkste sporten in Amerika en een van de belangrijkste raceseries ter wereld. NASCAR werd op 14 december 1947 opgericht, toen Bill France Sr. een bijeenkomst organiseerde in het Streamline Hotel in Daytona Beach, Florida, om de toekomst van stockcarracen te bespreken. Sinds die dag was NASCAR een feit. De eerste race werd gehouden op 15 februari 1948 op het strand van Daytona Beach, Florida, en gewonnen door Red Byron in een Ford. 

De races

De NASCAR Cup Series bestaat uit 36 puntenraces op 23 locaties in 19 Amerikaanse staten De serie wordt betwist op 29 ovalen van verschillende grootte, waaronder een dirt-evenement op Bristol Motor Speedway en zeven circuits, waaronder het Circuit of The Americas (COTA). Over het algemeen bereikt NASCAR met al haar raceklassen praktisch heel Amerika met meer dan 1.200 evenementen in meer dan 30 Amerikaanse staten, Canada, Mexico en Europa.

De auto’s

De NASCAR Cup-serie maakt momenteel gebruik van de zogenaamde Gen-6-auto, die debuteerde in 2013. Het chassis bestaat uit een stalen frame met een integrale rolkooi en is bedekt met plaatstaal. De auto’s wegen 1450 kilogram en hebben een wielbasis van 280 centimeter. De paardenkrachten komen van een 5,86-liter V8-motor zonder turbo die gebruikmaken van Sunoco Green E15-brandstof. De auto's hebben een handgeschakelde vierversnellingsbak en kunnen ook achteruit rijden.

NASCAR heeft drie autofabrikanten aan boord, Chevrolet, Ford en Toyota. In de NASCAR Cup Series heeft Chevrolet de Camaro ZL1 1LE, terwijl Ford de Mustang en Toyota de Camry heeft. Elke fabrikant moet voldoen aan de NASCAR-specificaties voldoen om zodoende een ​​gelijkwaardig speelveld te garanderen.

De banden

Goodyear is de officiële en enige bandenleverancier van NASCAR. Alle voertuigen in alle drie de nationale NASCAR-series maken gebruik van slicks (geen loopvlakken) voor de races op ovals. Als het regent wordt er niet geracet. 

NASCAR kan echter bij slecht weer wel rijden op circuits zoals het Circuit of The Americas doordat Goodyear regenbanden met profiel produceert. Deze regenbanden kunnen jammer niet gebruikt worden op ovals. 

Het format

NASCAR heeft de races opgedeeld in drie etappes (de Coca-Cola 600 op Charlotte Motor Speedway is de uitzondering met vier) zodat coureurs extra punten kunnen verdienen. De top-10 finishers van de eerste twee etappes krijgen punten, terwijl de winnaar van een van de eerste twee etappes één play-offpunt krijgt en de racewinnaar vijf play-offpunten.

Het einde van de eerste twee etappes van een race wordt aangegeven door het zwaaien van een groen geblokte vlag en gevolgd door een waarschuwingsperiode. Meestal gaat het hele veld naar de pits voor brandstof en banden om zich voor te bereiden op de start van de volgende etappe. De startvolgorde is gebaseerd op coureurs die mogelijk buiten zijn gebleven tijdens de waarschuwing, gevolgd door degenen die het snelst uit de pits komen.