31 May
2022

Welke NASCAR-games zijn de moeite waard?

Category:NASCAR

NASCAR staat in de lage landen duidelijk in de schaduw van grote broer Formule 1, maar in de Verenigde Staten is de sport razend populair.

Niet vreemd dus dat er een reeks videogames zijn voor de echte liefhebber. Ik neem een aantal titels met je door.

Gran Turismo 5

Niet per se een NASCAR-game, maar het is voor de liefhebber zeker de moeite waard om Gran Turismo 5 te spelen gezien de NASCAR-content in de game. In GT5 zagen we voor het eerst NASCAR terug in de serie en de titel werd mede daarom goed ontvangen in de Verenigde Staten.  

De ontwikkelaars achter de franchise, Polyphony Digital, hebben wonderen verricht om NASCAR in hun game te implementeren. Gamers melden dat de race-ervaring zeer waarheidsgetrouw is. Hoewel je hier misschien niet alle toeters en bellen vindt in vergelijking met een game die volledig aan NASCAR is gewijd, is dit nog steeds een geschikte optie om te proeven aan NASCAR.

NASCAR Racing 4

NASCAR Racing 4 stamt al uit 2001 en was een grote stap voorwaarts qua racesimulatie. Dit was een spel met een aantal echte primeurs. Deze game was niet alleen visueel vooruitstrevend, maar liet voor het eerst ook realistische crashes zien inclusief tollende en door de lucht vliegende auto’s. Extra leuk dat deze titel de Daytona International Speedway bevat.

Alle autofabrikanten destijds betrokken bij NASCAR zijn te spelen in deze game. Je kon een volledig kampioenschap afdraaien in het spel. Inmiddels is de game op leeftijd, echter NASCAR Racing 4 is nog steeds verrassend speelbaar en amusant. 

iRacing

Voor een meer recente ervaring qua racen biedt iRacing uitkomst. Net als Gran Turismo 5 is NASCAR slechts een klein onderdeel van dit spel, maar de racediscipline komt goed uit de verf.

iRacing is toonaangevend in racesimulatie en er wordt constant aan het spel gesleuteld. Je betaald daarom een maandelijkse fee om het spel te kunnen spelen.

Je racet over het algemeen tegen echte spelers, over de gehele wereld. Sommige racers zijn in het dagelijkse leven professioneel autocoureur. Zelfs Max Verstappen speelt soms iRacing, maar hij is nog niet gezien in een virtuele NASCAR-bolide.

GalaxyTrooper, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Daytona USA

Niet helemaal trouw aan NASCAR, maar dit is zo’n knaller dat ik ‘m moest vermelden! Dit arcadespel is slechts geïnspireerd door NASCAR, en komt niet in de buurt van een echte simulatie. De auto’s zien er evenwel uit als NASCAR-auto’s. De rest is knotsgekke actie.

Deze arcadegame was een enorme hit en vond uiteindelijk zijn weg naar de Xbox en PlayStation. Je racet voornamelijk tegen de tijd, wat natuurlijk niet realistisch is. Uniek aan dit spel is het feit dat er obstakels worden opgeworpen als je vrij succesvol de checkpoints haalt. Andersom, krijg je ruim baan als de computer merkt dat je moeite hebt om op tijd binnen te zijn. Daytona USA is een van de grootste arcade-titels ooit en voor mij persoonlijk onweerstaanbaar als ik ‘m tegenkom ergens in een arcadehal.

Leave a Reply