1 Mar
2023

Zijn motorcrossers de beste atleten ter wereld?

Category:ANDERE MOTORSPORTEN

Elke motorcrosser kent de fysieke eisen van motorcross – als je niet in goede vorm bent, dan worden de laatste ronden een ware hel en kom je misschien niet eens aan de finish.

Motorcross is een fysiek veeleisende sport die zowel kracht als vaardigheid vereist. Motorcrossers moeten ervoor zorgen dat ze in topconditie zijn om veilig te kunnen racen. Feit is, motorcrossers behoren tot de beste atleten ter wereld, hoewel geen enkele studie onomstotelijk aantoont dat ze de allersterkste zijn.

Waarom is motorcross zo fysiek veeleisend?

Er zijn twee hoofdredenen. Allereerst zijn crossmotoren zwaar, een gemiddelde crossmotor weegt makkelijk 100 kilogram. Je draagt je motor natuurlijk niet op je rug, maar je moet de machine wel onder controle hebben en houden. Je moet de motor als het ware naar je hand zetten. Dat kost kracht, veel kracht.

Anderzijds zijn de motorcross-parcoursen gemaakt om je tot het uiterste te testen. Er zijn obstakels, er zijn sprongen en er is modder. Je moet in staat zijn om die obstakels te overwinnen zonder al te veel kracht te gebruiken. Als je fysiek niet fit bent, wordt het een ware beproeving om een race te voltooien, laat staan winnen.

Welke spieren gebruik je bij motorcross?

Motorcrossers zijn idealiter niet al te zwaar, met een goede balans tussen spierkracht en uithoudingsvermogen. Om op je motor onder controle te houden heb je goede “core fitness” nodig en goede schouder- en armkracht. Motorcross is in feite een training voor het hele lichaam.

Dat gezegd hebbende, de belangrijkste spieren om op te focussen voor motorcross zijn je “grote” spieren in de buik, heup en rug. Ben je een serieuze crosser dan wil je absoluut regelmatig naar de fitness. Een personal trainer kan je helpen om de juiste spieren te trainen. 

Wat zijn de andere fysieke eisen van motorcross?

Net als bij de meeste andere sporten is motorcross onderwerp geweest van wetenschappelijke studies. Een studie uitgevoerd door Finse onderzoekers heeft vastgesteld dat motorcross niet alleen enorme eisen stelt qua spierkracht, maar ook impact heeft op andere lichaamsfuncties. Het aerobe uithoudingsvermogen van een motorcrosser wordt tijdens een race tot het uiterste gedreven, met functies zoals hartslag en ademhaling praktisch de hele tijd op de limiet.

Motorcross kan ook enorm stressvol zijn, met een enorme nadruk op mentale focus. Daarnaast zijn er ook vaardigheden nodig om blessures te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is het effectief opvangen van de vele schokken. Dat is een ware belasting voor bijvoorbeeld de kniegewrichten, maar het zijn juist de spieren die deze schokken dienen op te vangen.

Met welke blessures moet je als motorcrosser rekening houden?

Een andere reden waarom motorcross wordt geclassificeerd als een fysiek veeleisende sport en waarom motorcrossers zo fysiek fit moeten zijn, is de prevalentie van blessures – uit onderzoek blijkt zelfs dat tot 95% van de motorcrossers ooit te maken heeft gehad met blessures. De meeste blessures ontstaan tijdens een valpartij bij een sprong. 

De meest voorkomende blessures zijn:

  • Hersenschudding
  • Gebroken sleutelbeen
  • Schouder uit de kom
  • Gebroken pols
  • Gebroken enkel
  • Verstuiking of breuk van het ACL-gewricht
  • Gebroken been
  • Gebroken rib

Conclusie

Motorcross is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt het uiterste van mens en machine en blessureleed is jammer genoeg onderdeel van de sport. De beste rijders zijn niet voor niets regelmatig terug te vinden in het krachthonk; spierkracht is van vitaal belang.