2 Aug
2022

Wat wordt er bedoeld met de term “motorsport”?

Category:ANDERE MOTORSPORTEN

De term “motorsport” behelst een groep activiteiten waarbij gemotoriseerde voertuigen worden gebruikt, of het nu competitief of recreatief is. De term omvat motorsportvarianten zoals autoraces, motorraces, races met vliegtuigen, bootraces, hovercraftraces, grasmaaierraces, sneeuwscooterraces en vrachtwagenraces.

Motorsport omvat dus niet per definitie alleen motorfietsen, maar als we ons focussen op de motorsport met motorfietsen, dan zien we een aantal populaire disciplines. Let op, ik behandel niet alle disciplines, want er zijn simpelweg te veel genres om in één artikel te omschrijven.

Enduro

Bij Enduro wordt er geracet op grootschalige off-road parcoursen. Het terrein bestaat uit veel verschillende obstakels en uitdagingen. In de belangrijkste Enduro-evenement wordt er tegen de klok gereden en is het zaak om etappes te verrijden binnen een bepaalde tijdsnorm. 

Supercross

Bij Supercross worden er gespecialiseerde off-road motorfietsen gebruikt op een onverhard parcoursen met steile sprongen en obstakels. In vergelijking met gewone motorcross hebben supercross-parcoursen over het algemeen veel kortere rechte stukken en scherpere bochten. Professionele supercross-races, zoals het AMA Supercross Championship in de Verenigde Staten, worden bijna uitsluitend gehouden in honkbal- en voetbalstadions.

Supermoto

Bij Supermoto bestaat een circuit uit drie onderdelen: off-road, een motorcrossbaan en een gedeelte asfalt. Supermoto werd oorspronkelijk bedacht door Gavin Trippe in 1979 als onderdeel van het tv-programma Wide World of Sports. Het idee is geweldig. De beste rijders uit de drie verschillende genres van het motorracen strijden om de titel van beste allround racer. Tegenwoordig is supermoto een genre op zich en rijders in de andere klassen stappen niet routinematig over naar Supermoto.

Trial 

Trial is een test van vaardigheid waarbij een rijder rotsachtig terrein trotseert zonder een voet op de grond te zetten. De winnaar is de renner met de minste strafpunten. In de VS staat het bekend als “Observed Trials”. De motoren voor trials zijn zeer specifiek gebouwd en de rijders staan er om bekend heel delicaat om te gaan met hun gashendel, stuurwiel en rempedaal. Het is een soort ballet van de motorsport.

Hill Climbing

Bij hill climbing gebruiken rijders crossmotoren om een zeer steile helling te beklimmen. Dit is een bijzonder gevaarlijke sport want op het moment dat de motor stilvalt is het zaak om niet met motor en al de berg af te tuimelen. Evenementen met hill climbing kunnen maar op een beperkt aantal plekken plaatsvinden omdat je een zeer steile helling nodig hebt die desondanks te bedwingen is. De sport is vooral populair in Oostenrijk.

Road Racing (wegraces)

Ongetwijfeld meest bekende vorm van motorracen. Er wordt geracet op asfalt in teamvorm of individueel. Het allerhoogste niveau van de wegraces is de welbekende MotoGP. Montegi, Assen en Buriram zijn enkele bekende en minder bekende circuits.

Motorcycle Speedway

Bij Speedway hebben de motorfietsen slechts één versnelling en geen remmen. Er wordt geracet in een ovaal circuit. Ook algemeen bekend als gewoon “Speedway”. Het is een bijzonder spectaculaire vorm van racen waar men dicht op elkaar zit.

Motoball

Vergelijkbaar met voetbal, behalve dat alle spelers op motorfietsen rijden en de bal veel groter is. Deze sport wordt ook wel motorpolo genoemd. Motoball moet je zien als vermaak en niet per definitie als een topsport. Het is een hobby voor de rijders.