24 Apr
2022

Wat is het verschil tussen een brommer en een motorfiets?

Category:MOTORFIETSEN

Op de Nederland wegen zie je naast de fiets ook allerlei gemotoriseerde tweewielers. Soms groot en snel, soms klein en op het fietspad, soms met blauw kentekenplaat, soms met een gele. Dat maakt het best lastig om de verschillende soorten voertuig te onderscheiden en de regels te begrijpen voor elk voertuig. En omdat er nu ook elektrische tweewielers aan het straatbeeld worden toegevoegd, is het de hoogste tijd om alle verschillen uit de doeken te doen.

Uiteindelijk zijn het allemaal scooters

De term scooter wordt steeds meer gebruikt om een gemotoriseerde tweewieler aan te duiden. Met een scooter wordt een gemotoriseerd voertuig bedoeld op twee brede wielen. 

Onder de paraplu van de scooter vallen dan de motorfiets, bromfiets en snorfiets. Die laatste twee termen werden vroeger vaak gebruikt. Het woord “fiets” in de benamingen kan je overigens vervangen door “scooter”. Je krijgt dan motor-, brom- en snorscooter.

Een ander punt van verwarring voor de term “scooter” zijn Vespa’s en gelijksoortige brommers. Die worden door hun typische styling van oudsher als scooter aangeduid. Niet per se fout, maar wel verwarrend. Er zijn ook hele grote scooters, bedoeld voor lange ritten voor twee personen. Een goed voorbeeld daarvan is de Honda Integra 750 of de Suzuki Burgman. Overduidelijk motoren dus, maar in de volksmond vaak aangeduid als scooter.

Motorfiets

Een motorfiets begeeft zich in het normale verkeer en rijdt op dezelfde snelheid als een auto. De berijder heeft beschermende kledij aan en het voertuig zelf heeft een gele kentekenplaat. Voor een motor gelden dezelfde snelheidslimieten als voor auto’s en vrachtwagen. Je hebt een motorrijbewijs nodig om een motorfiets te berijden en je moet minstens 18 jaar oud zijn. 

Bromfiets

Een bromfiets rijdt lang niet zo snel als een motorfiets en dat komt met name door de geringe motorinhoud; minder dan 50cc. Je ziet ze in Nederland vooral in het stadsverkeer, soms op de weg, soms wordt het fietspad gedeeld. Je moet een helm op om een bromfiets te rijden en er is een brommerrijbewijs nodig. Bovendien moet je 16 jaar of ouder zijn. 

Een bromfiets rijdt meestal niet harder dan 50 kilometer per uur maar deze machines zijn makkelijk op te voeren door bijvoorbeeld een speciale uitlaat te plaatsen. Met een geringe 50cc kan op deze manier de kaap van 100 kilometer per uur behaald worden, waardoor het in weze beter gecategoriseerd kan worden als een motorfiets.

Snorfiets

Nog een stapje lager qua vermogen zien we de snorfiets terug. Deze gemotoriseerde tweewieler herken je aan de blauwe kentekenplaat. In principe mag je met een snorfiets niet harder dan 25 kilometer per uur. Snorfietsen horen overigens op het fietspad thuis. Net als de brommer moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Hopelijk is het nu duidelijk dat een scooter geen aparte categorie voertuig is, maar een verzamelnaam voor een reeks gemotoriseerde tweewielers. Een scooter kan dus zowel een 25cc als 1300cc motor hebben en zowel een gele als een blauwe kentekenplaat hebben.

Leave a Reply